
Niezwykle szybka, prosta i smaczna sałatka z brokułów, którą może przygotować praktycznie każdy. Nie potrzeba wielkich umiejętności, a jej przygotowanie zajmuje kilka chwil. Świetnie sprawdza się z sosem czosnkowym w wersji fit (bez majonezu). Wystarczy dodać czosnek, sól i pieprz do jogurtu naturalnego. Samo zdrowie, a przy okazji bardzo ciekawy, kolorowy wygląd. Taką sałatkę można także podać na różnego rodzaju imprezach.
Składniki
Brokuł
3 jajka
Pomidorki koktajlowe lub dwa zwykłe pomidory, dojrzałe ale twarde
Jogurt naturalny
2 ząbki czosnku
Przygotowanie
Brokuł dzielimy na różyczki, gotujemy w lekko osolonej wodzie przez około 4-5 minut, aby nie był zbyt miękki, ani za twardy. Jajka gotujemy na twardo (8 minut od momentu zagotowania), po ostudzeniu obieramy ze skorupek i kroimy na ćwiartki. Pomidorki koktajlowe przecinamy na pół, jeżeli mamy zwykłe pomidory to wystarczy je pokroić na ćwiartki. Pamiętaj, żeby dobrze je umyć. W między czasie przygotujemy sos czosnkowy. 2 obrane ząbki czosnku przeciskamy przez praskę, ewentualnie drobno szatkujemy. Dodajemy je do jogurtu naturalnego. Doprawiamy solą i pieprzem, można też dodać bazylię i oregano. Do miski układamy warstwowo brokuły, jajka i pomidorki. Każdą warstwę polewamy sosem czosnkowym. Sałatkę należy odstawić do lodówki na około godzinę, żeby dobrze się schłodziła.
Ewa mówi :
Robię bardzo podobną sałatkę – zamiast czosnku i jogurtu, majonez z ketchupem, a dodatkowo jeszcze odrobina pokrojonych korniszonów. Bardzo ją lubię:)