31 stycznia 2016

Sałatka z indykiem i brzoskwiniami

W ostatnim czasie jako jeden z posiłków prawie codziennie jem jakąś sałatkę. Do gustu przypadła mi o dziwo sałatka na słodko, której smak bazuje na kukurydzy i brzoskwiniach. Dodatkowo niezawodna pierś z indyka oraz dowolny miks sałat. Przygotowanie sałatki zajmuje kilkanaście minut, a efekt jest bardzo zadowalający. Świetnie smakuje zarówno od razu po przygotowaniu jak i po paru godzinach, więc dobrze sprawdzi się także jako posiłek do lunchboxa, który możemy zabrać do szkoły czy pracy. Sałatka zrobiona jest z produktów naturalnie niezawierających glutenu, więc jest idealna dla osób chorych na celiakię i dla wszystkich na diecie bezglutenowej.

Składniki

80 g dowolnego miksu sałat (1/2 opakowania, np. sałatka wenecka, sałatka florencka)
200 g piersi z indyka
100 g kukurydzy z puszki
4 brzoskwinie z puszki
Sól, pieprz i ulubione przyprawy do indyka (np. wędzona papryka)
Tłuszcz do smażenia (np. olej kokosowy, masło klarowne)

Przygotowanie

Pierś z indyka oczyszczamy z błonek, myjemy pod bieżącą wodą i kroimy w paseczki lub kostkę. Przyprawiamy solą, pieprzem i ulubionymi przyprawami do indyka. Ja ostatnio korzystam z wędzonej papryki. Tak przygotowane mięso odstawiamy na minimum 30 minut. Następnie smażymy na dowolnym tłuszczu (polecam wykorzystać olej kokosowy) przez około 15-20 minut, aż indyk nabierze złotego koloru z każdej strony.

Kukurydzę odsączamy z wody i dodajemy do miski razem z miksem sałat. Brzoskwinie odsączamy, kroimy w kostkę lub paski. Ostatnim elementem jest dodanie usmażonej piersi z indyka, którą możemy odsączyć z tłuszczu za pomocą ręcznika papierowego. Całość dokładnie mieszamy.

sałatka z indykiem i brzoskwiniami
image-998

4.7/5 - (4 votes)

Komentarze

Komentarze są wyłączone.