
W momencie kiedy nudzi mi się kurczak zazwyczaj sięgam po indyka. Smaczne mięso z mnóstwem białka, które dobrze smakuje praktycznie z wszystkim. Dziś postanowiłem przygotować sałatkę z piersi z indyka, żółtym serem, kukurydzą oraz czerwoną fasolą. Dodaje ten przepis świeżo po degustacji i muszę przyznać, że bardzo trafiła w mój gust. Na pewno co jakiś czas będę do niej wracał. Dodatkowym atutem jest także łatwość przygotowania oraz fakt, że robi się ją błyskawicznie.
Składniki
500 g filetu z indyka
250 g żółtego sera
1 puszka kukurydzy
1 puszka czerwonej fasoli
1/2 główki sałaty
Oliwa z oliwek
Sól, pieprz
Przygotowanie
Mięso z indyka dokładnie myjemy, oczyszczamy i suszymy. Kroimy w kosteczkę, doprawiamy solą, pieprzem lub ulubionymi przyprawami. Ja użyłem dodatkowo przyprawy do mięsa z indyka. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oliwy z oliwek i smażymy nasze mięso, aż z każdej strony ładnie się zarumieni. Ser kroimy w kosteczki. Otwieramy puszkę z kukurydzą, odsączamy wodę. To samo robimy z czerwoną fasolą, dodatkowo przerzucamy ją na sitko i płuczemy pod bieżącą wodą. Liście sałaty myjemy i kroimy w paski. Dodajemy łyżeczkę oliwy z oliwek i wszystkie składniki dokładnie ze sobą mieszamy. Na koniec doprawiamy do smaku solą i pieprzem.