28 listopada 2015

Sałatka z kaszą jaglaną, papryką, awokado, pomidorkami i jajkiem sadzonym

Ciekawa sałatka z kaszą jaglaną i jajkiem sadzonym, dopełniona pomidorkami koktajlowymi, sałatą, papryką, awokado oraz ziarnami słonecznika. Z dodatkowych składników warto zwrócić uwagę przede wszystkim na awokado, które zawiera m.in. kwas oleinowy obniżający poziom złego cholesterolu. Minusem jest jednak kaloryczność tego owocu, ponieważ 100 g awokado to aż 160 kcal. Muszę przyznać, że sałatka smakuje bardzo dobrze i całkiem nieźle się prezentuje, głównie za sprawą jajka sadzonego. Polecam wszystkim niezdecydowanym wypróbować ten przepis. Jak widać dobry smak może iść w parze ze zdrowym odżywianiem.

Składniki

100 g kaszy jaglanej (jeden woreczek)
200 g pomidorków koktajlowych
1 czerwona papryka
1 garść liści sałaty (dowolnej, może być także mix sałat)
1 awokado
2 jajka
2 łyżki słonecznika łuskanego
50 ml oliwy z oliwek
Sól, pieprz

Przygotowanie

Kaszę gotujemy w osolonej wodzie według instrukcji na opakowaniu (w moim przypadku 15 minut). Woreczek wyciągamy z garnka, odsączamy z wody i pozostawiamy kaszę do wystygnięcia.

Pomidorki kroimy na połówki, paprykę oczyszczamy z nasion i błonek, a następnie kroimy w kostkę. Sałatę dokładnie myjemy i osuszamy. Awokado obieramy i również kroimy w kostkę. Wszystkie składniki łączymy ze sobą, dodajemy słonecznik, oliwę z oliwek i dokładnie mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem.

Ostatnim korkiem jest przygotowanie jajka sadzonego. Jajko wbijamy na rozgrzaną, natłuszczoną patelnię. Patelnię przykrywamy pokrywką, dzięki czemu białko dobrze się zetnie także z góry. Gdy jest już gotowe przekładamy je na naszą sałatkę. Doprawiamy solą i pieprzem.

5/5 - (2 votes)

Komentarze

Komentarze są wyłączone.