12 czerwca 2015

Sałatka z kurczakiem, brokułami i czerwoną fasolą

Przepis na kolejną sałatkę zawitał na bloga. Ponownie jest on bardzo prosty do wykonania. Wystarczy podsmażyć pierś z kurczaka, ugotować brokuł i otworzyć puszkę z fasolą. Do tego błyskawiczny sos czosnkowy na bazie jogurtu naturalnego. Zdrowe połączenie, które świetnie nadaje się na posiłek w ciepły, letni dzień.

Składniki

Podwójna pierś z kurczaka
Jeden brokuł
Puszka czerwonej fasoli
Jogurt naturalny
2 ząbki czosnku
Łyżeczka oliwy z oliwek
Sól, pieprz, przyprawa do kurczaka

Przygotowanie

Pierś z kurczaka oczyszczamy z błon, myjemy pod bieżącą wodą i osuszamy papierowym ręcznikiem. Kroimy w średniej wielkości kosteczki. Doprawiamy solą i pieprzem, ewentualnie możemy użyć jakiejś przyprawy do kurczaka. Ja tym razem użyłem przyprawy „grill klasyczny”, którą dostałem za wyróżnienie w konkursie, o czym pisałem tutaj. Na patelni natłuszczonej oliwą z oliwek podsmażamy mięso, aż ładnie zarumieni się z każdej strony. Brokuł dzielimy na różyczki i gotujemy pod przykryciem około 5-6 minut w lekko osolonej i pocukrowanej wodzie. Otwieramy puszkę z fasolą, wrzucamy jej zawartość do dużego sitka i dokładnie płuczemy. Wszystkie składniki wrzucamy do jednej miski. Obieramy ząbki czosnku, a następnie przeciskamy przez praskę. Czosnek dodajemy do jogurtu naturalnego, który doprawiamy jeszcze solą i pieprzem. Tak przygotowanym sosem polewamy naszą sałatkę.

3.6/5 - (8 votes)