20 września 2016

Sałatka z olejem rydzowym

Olej rydzowy tłoczony z lnianki zawiera sporo korzystnych dla zdrowia nienasyconych kwasów tłuszczowych (NNKT). Jako, że dziś doszła do mnie paczka, w której się znajdował między innymi ten olej, od razu postanowiłem go przetestować i przygotować błyskawiczną sałatkę, w której znalazła się kapusta pekińska, czerwona cebula, ogórek gruntowy oraz pomidorki koktajlowe. Wystarczy pokroić wszystkie warzywa, wymieszać ze sobą, dodać oleju rydzowego i doprawić solą oraz pieprzem. Muszę przyznać, że olej rydzowy ma bardzo ciekawy, korzenny smak, w którym można wyczuć także cebulę. Osobiście jestem bardzo zadowolony. Sałatka nie zawiera mięsa, ani żadnych produktów pochodzenia zwierzęcego, więc doskonale nadaje się jako przekąska dla wegetarian, a nawet wegan. Niedługo na blogu pojawią się także inne przepisy z olejem rydzowym, ponieważ na pewno sprawdzę jego inne zastosowania w kuchni.

Składniki

1/2 kapusty pekińskiej
1/2 czerwonej cebuli
1 mały ogórek gruntowy
5 pomidorków koktajlowych
2 łyżeczki oleju rydzowego
Sól, pieprz

Przygotowanie

Kapustę pekińską pokrój w paski, cebulę w krążki, ogórek w plastry, a pomidorki koktajlowe w ćwiartki. Całość polej olejem rydzowym oraz dopraw solą i pieprzem.

5/5 - (3 votes)

Komentarze

Komentarze są wyłączone.