25 marca 2015

Sałatka z tuńczykiem i ryżem

Prosta i bardzo pożywna sałatka, którą przygotować może każdy w swoim domu, bez względu na umiejętności. Jest to już klasyczna pozycja na liście sałatek, które robię ze względu na jej smak oraz wartości odżywcze. Tuńczyk z puszki w wodzie (rozdrobniony), którego użyłem ma aż 24 g białka na 100 g produktu, a tłuszczu oraz węglowodan zaledwie po 1 g. Możemy zrezygnować z majonezu, dzięki czemu uzyskamy jeszcze zdrowszą sałatkę na każdą okazję.

Składniki

1 puszka kukurydzy
1 puszka tuńczyka w wodzie rozdrobnionego
1 woreczek ryżu
3 jajka
1 średnia cebula
1 łyżka majonezu
Sól
Pieprz

Przygotowanie

Gotujemy ryż według instrukcji na opakowaniu (u mnie był to klasyczny biały ryż, który gotowałem przez 12 minut) oraz jajka na twardo (wrzucamy do zimnej wody i wstawiamy na piec, od momentu zagotowania odliczamy 8 minut). Otwieramy puszkę z tuńczykiem i dokładnie odsączamy. To samo robimy z puszką kukurydzy. Jajka kroimy w kostkę i wrzucamy do miski wraz z kukurydzą, tuńczykiem oraz ryżem. Cebulę kroimy w drobną kosteczkę i dorzucamy do reszty składników. Całość solimy i pieprzymy do smaku, dodajemy łyżkę majonezu i dokładnie mieszamy. Sałatka najlepiej smakuje schłodzona także polecam ją odstawić do lodówki na około godzinę.

5/5 - (4 votes)

Komentarze

Komentarze są wyłączone.