26 kwietnia 2015

Wiosenna sałatka z kurczakiem i oliwkami

Szybka sałatka, która nie zawiera dużo tłuszczu, więc możemy nazwać ją fit. Oliwki zawierają nienasycone kwasy tłuszczowe omega-3, dzięki czemu wspomagają nasz organizm w walce z różnymi chorobami i alergiami. Warto dodać, że zawarta w nich witamina E spowalnia proces starzenia. Sałata bogata w kwas foliowy, witaminę E, C, witaminy z grupy B, potas, żelazo, mangan i magnez także nie może zostać pominięta. Pomidory posiadają mnóstwo witaminy C, a na początku swojej kariery w Europie były uznawane za roślinę ozdobną. Głównym elementem sałatki jest jednak pierś z kurczaka dostarczająca sporo białka. Przygotowanie nie trwa dłużej niż 20 minut.

Składniki

Pierś z kurczaka
Łyżeczka oliwy z oliwek
10-15 czarnych oliwek bez pestek
1 pomidor
1/2 pora
Kilka liści sałaty
Sól, pieprz

Przygotowanie

Pierś z kurczaka oczyszczamy z błon, myjemy i kroimy w nieduże kosteczki. Przyprawiamy delikatnie solą, pieprzem i innymi przyprawami, które lubimy. Patelnię natłuszczamy kilkoma kroplami oliwy z oliwek za pomocą ręcznika papierowego. Mięso smażymy przez około 10 minut co jakiś czas obracając. Myjemy dokładnie wszystkie warzywa i osuszamy. Następnie kroimy wszystko na nieduże kosteczki, oliwki przecinamy na pół. Składniki wrzucamy do miseczki i mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem.

5/5 - (4 votes)