16 kwietnia 2015

Owsianka z kiwi i pistacjami

Śniadanie to najważniejszy posiłek dnia. Choć często zdarza mi się go pominąć przez natłok spraw i ograniczony czas, to w luźniejsze dni zazwyczaj decyduje się przygotować coś zdrowego. Tym razem wybór padł na owsiankę z kiwi i pistacjami. Solidna porcja błonnika, witamin i minerałów, które ładują akumulatory na cały dzień.

Składniki

50 g płatków owsianych
1 łyżka otrębów
1 łyżka siemienia lnianego
300 ml mleka
1 kiwi
Garść pistacji

Opcjonalnie do posłodzenia możemy użyć: miód, stewia, słodzik lub cukier

Przygotowanie

Wlewamy mleko do garnuszka i podgrzewamy. Gdy będzie już solidnie ciepłe wrzucamy płatki owsiane, otręby, siemię lniane i gotujemy około 5 minut ciągle mieszając. Na tym etapie możemy dosłodzić naszą owsiankę miodem, stewią lub w najgorszym wypadku cukrem. Po upływie 5 minut zdejmujemy garnuszek z palnika i pod przykryciem trzymamy jeszcze z 7-10 minut. W między czasie obieramy kiwi i kroimy w plastry lub połówki plastrów. Musimy także obrać pistacje z łupinek. Przekładamy owsiankę do miseczki i dekorujemy ją plastrami kiwi i pistacjami.

5/5 - (4 votes)