
Zazwyczaj robiąc jajecznicę po prostu dodawałem do niej liście szpinaku. Tym razem jednak poszedłem inną drogą i wrzuciłem wszystkie składniki do blendera. Wyszła bardzo fajna, puszysta jajecznica. Oczywiście w ten sam sposób możemy zrobić szpinakowy omlet. Wystarczy nie mieszać w trakcie smażenia, a przewrócić jak naleśnik. Gorąco polecam wszystkim fanom szpinaku. Znajomy dał mi znać, że taką jajecznicę zjadły nawet jego dzieci, ponieważ córce powiedział, że to śniadanie Shreka, a synowi, że to jajecznica Hulka. Pod przepisem znajduje się także mała tabelka z wartościami odżywczymi dla wszystkich, którzy liczą kalorie.
Składniki
3 jajka
40 g szpinaku (solidna garść)
Sól himalajska
Olej kokosowy (lub inny tłuszcz do smażenia)
Przygotowanie
Jajka wbijamy do blendera, dodajemy sól oraz szpinak. Całość miksujemy, aż do uzyskania jednolitej masy. Smażymy na oleju kokosowym lub innym tłuszczu jak normalną jajecznicę (mieszamy) lub omlet (przewracamy tylko raz).
Wartości odżywcze
Energia: | 397 kcal |
Białko: | 23,6 g |
Tłuszcz: | 32,8 g |
Węglowodany: | 0,6 g |
Kasia knifeandspoon.pl mówi :
Ciekawa propozycja…. Smak jajek wygląd szpinaku. 😉