14 lutego 2015

Walentynkowe śniadanie, czyli parówkowe serduszka z jajkiem

14 lutego to magiczna data dla wielu osób. Święto zakochanych co roku mobilizuje zarówno kobiety jak i mężczyzn do spróbowania swoich sił w kuchni, aby uszczęśliwić swoją drugą połówkę. Jeżeli i Ty chcesz przyrządzić coś, co skradnie serce Twojego partnera sprawdź przepis na bardzo proste i tanie walentynkowe śniadanie. Nie potrzeba żadnych umiejętności żeby je wykonać, a uśmiech na twarzy ukochanego, bądź ukochanej będzie bezcenny. Oczywiście takie śniadanie można zaserwować nie tylko w walentynki ale także w inne dni w roku.

Składniki

Odrobina oliwy z oliwek lub oleju
Parówka
Jajko
Sól
Pieprz
Wykałaczka

Przygotowanie

Parówkę przecinamy wzdłuż zostawiając nieprzecięty odcinek mniej więcej 1,5 cm od końca. Układamy ją w kształt serca i przy dolnym połączeniu przebijamy wykałaczką. Na patelnię dodajemy odrobinę oliwy z oliwek lub oleju. Można użyć dosłownie kropli i za pomocą ręcznika papierowego po prostu rozsmarować po patelni. Gdy patelnia lekko się rozgrzeje układamy naszą parówkę w kształcie serca i lekko grillujemy. Po chwili obracamy ją na drugą stronę. Do środka wbijamy jajko, można delikatnie docisnąć parówkę w momencie wlewania jajka, aby nie wypłynęło. Jajko solimy i pieprzymy delikatnie. Nie martw się, gdy odrobina jajka wypłynie poza serce, możesz je później bez trudu wyciąć nożem. Gdy jajko się zsiądzie przenosimy nasze gotowe śniadanie na talerzyk. Można wyciągnąć delikatnie wykałaczkę.

5/5 - (2 votes)