
Lubisz zdrowe jedzenie bez szkodliwych dodatków i chemii? Jeżeli tak to musisz koniecznie sprawdzić przepis na domową szynkę, którą zrobisz bez żadnego problemu. Nie potrzeba wielkich umiejętności, a szczerych chęci. Szynkę wystarczy gotować przez 9 minut, wystudzić, ponownie gotować przez 9 minut i wystudzić. Jednak potrzeba trochę czasu na wystudzenie, ponieważ za każdym razem ten proces powinien trwać minimum 6 godzin. Polecam pierwszy raz gotować w granicach godziny 12:00, drugie gotowanie wieczorem i zostawić do wystygnięcia na całą noc. Dzięki temu wstając rano szyneczka już na nas czeka i możemy od razu pokroić ją na kanapki. Przygotowana w ten sposób szynka gotowana jest soczysta, miękka i nie zawiera żadnej chemii.
Składniki
Szynka wieprzowa (kulka) ważąca około 1 – 1,3 kg
6 łyżek soli
1 duża cebula
5 ząbków czosnku
3 łyżki majonezu
6 listków laurowych
3 łyżki majeranku
1 łyżka ziarenek jałowca
Woda
Przygotowanie
Szynkę myjemy pod bieżącą wodą i wrzucamy do garnka. Zalewamy ją wodą, następnie dodajemy wszystkie składniki: sól, cebulę, czosnek, majonez, liście laurowe, majeranek oraz ziarenka jałowca.
Nasz garnek stawiamy na piec i zaczynamy gotowanie. Od momentu zagotowania się wody odliczamy 9 minut i następnie zostawiamy szynkę w wodzie do wystudzenia na 6-8 godzin.
Po upływie tego czasu ponawiamy proces gotowania, ponieważ szynka musi być ugotowana dwukrotnie. Od zagotowania się wody odliczamy 9 minut i znowu zostawiamy do wystudzenia na 6-8 godzin.
Po drugim gotowaniu i wystudzeniu nasza szynka jest gotowa do jedzenia. Wyciągamy ją z garnka, osuszamy ręcznikiem papierowym i możemy jeść.
Salvador Dali mówi :
my z mamą wędzimy szynki 🙂
Ale taka gotowana też jest świetna, muszę się pokusić o taką wersję 🙂