10 marca 2015

Zupa serowa z serków topionych

Pierwszy raz robiłem zupę serową i wiem, że zagości ona w moim domu na dłużej. Niesamowicie intensywny smak, którego nie można porównać z niczym innym. Zupa sprawdzi się także w kuchni wegetarian. Wykonanie nie trwa długo, a efekt jest bardzo zadowalający. Polecam! Uwaga – zupa serowa jest bardzo syta i nie można zjeść jej bardzo dużo, mimo szczerych chęci.

Składniki

2 łyżki masła
1/2 cebuli
500 ml bulionu warzywnego
100 g serka topionego Gouda
100 g serka topionego Emmentaler
100 g serka topionego ze szczypiorkiem
200 ml śmietanki 30%
Szczypiorek
2 kromki chleba

Przygotowanie

Pół cebuli kroimy w drobną kosteczkę i musimy zeszklić ją na maśle w garnku. Do cebulki wlewamy bulion warzywny (pół litra). Można go przygotować z kostki rosołowej. Czekamy, aż się zagotuje. Dodajemy drobno pokrojone serki topione i mieszamy, aż się rozpuszczą. Następnie dodajemy śmietankę, mieszamy i czekamy do zagotowania. Doprawiamy według uznania – u mnie: solą, pieprzem, gałką muszkatołową oraz pieprzem cayenne. W między czasie kromki chleba kroimy w kosteczki i podsmażamy na maśle, robiąc w ten sposób grzanki. Zupę podajemy dodając do niej przygotowane grzanki i obficie posypujemy szczypiorkiem.

4.3/5 - (14 votes)